Drone Wet- en Regelgeving Nederland

Update - 2020.06.06

De nieuwe Europese droneregels treden niet per 1 juli 2020 in werking, maar per 31 december 2020. Dit heeft de Europese Commissie besloten. Door de uitbraak van COVID-19 konden noodzakelijke internationale bijeenkomsten over de harmonisatie en implementatie van de regels de afgelopen maanden niet doorgaan. Met het uitstel hebben de lidstaten nu tot eind van dit jaar om de invoering van de nieuwe regels goed af te stemmen.

Zakelijke dronevliegers kunnen na de invoering van de nieuwe regels op 31 december nog een jaar doorwerken op basis van een huidige ROC-light ontheffing of ROC vergunning. Wel zijn ze verplicht om bij invoering van de Europese regelgeving op 31 december 2020 ingeschreven te staan in het nieuwe Europese droneregister.

Met het invoeren van nieuwe regelgeving worden droneregels in de EU geharmoniseerd. In Nederland betekent dit onder meer dat dronevliegers een test moeten gaan afleggen over hun kennis van luchtvaartregels en veiligheid. Ook moeten drone operators zich registreren en kunnen straks lokaal zones worden ingesteld waar kan worden afgeweken van de algemene regels om bijvoorbeeld eenvoudiger te kunnen testen en experimenteren met drones.

Voor Nederlandse drone piloten betekent dit dat er voorlopig nog geen verplichte registratie voor drones van meer dan 250 gram aan de orde is.

Bron: Rijksoverheid.nl 

 

Noodzaak voor drone regels

Drones zijn op afstand bestuurde, onbemande vliegtuigen of helikopters. De populariteit van drones groeit snel. Drones delen het luchtruim met andere luchtvaartuigen. Als een vliegtuig botst met een drone, kan het verongelukken. Ook mensen op de grond kunnen gewond raken door een ongeluk met een drone. Voor een bestuurder van een drone gelden daarom regels.


 

Regels voor recreatief gebruik drone

Mag ik als particulier vliegen met een drone?

Je mag als particulier vliegen met een drone, als je je aan de regels houdt. Je moet je drone bijvoorbeeld altijd kunnen zien. Ook mag je niet boven aaneengesloten bebouwing vliegen.

Aan welke regels moet ik mij houden?

De belangrijkste regels voor recreatief gebruik van drones zijn:

 • Een particuliere drone mag niet zwaarder zijn dan 25 kilogram.
 • Je mag niet boven mensenmenigten vliegen.
 • Je mag niet boven aaneengesloten bebouwing vliegen.
 • Je mag niet in gebieden rondom vliegvelden en andere no-fly zones vliegen.
 • Je moet de drone altijd kunnen zien.
 • Je mag niet hoger dan 120 meter boven de grond of het water vliegen.
 • Je mag niet in het donker vliegen.
 • Je moet altijd voorrang geven aan alle andere luchtvaartuigen, zoals vliegtuigen, helikopters en zweeftoestellen. Dit betekent dat je direct moet landen zodra je een luchtvaartuig ziet naderen. Blijf met je drone dus ook uit de buurt van ongelukken. Dan kunnen de trauma- en politiehelikopter hun werk doen.
 • Je mag voor privégebruik luchtopnamen maken met je drone. Dit valt onder recreatief gebruik. Wel moet je rekening houden met de privacyrechten van anderen. Je mag bijvoorbeeld niet in het geheim filmopnames van iemand maken. Als je iemand filmt of fotografeert moet je hem daarvan op de hoogte brengen.

Een overzicht van alle regels voor hobby drone-piloten staat in de regeling modelvliegen. Deze regeling wordt binnenkort aangepast.

Waar mag ik vliegen?

Vanwege de veiligheid, mag je niet overal vliegen met je drone. In gebieden rondom vliegvelden is dit bijvoorbeeld verboden. Je mag wel vliegen in het vrije deel van het luchtruim (zie hieronder kaart vliegebieden drones (No Fly Zones)). Dit deel wordt niet gecontroleerd door de luchtverkeersleiding. Het maakt hierbij niet uit of u privé met een drone vliegt of de drone gebruikt om geld te verdienen (zakelijk gebruik). Naast de regels voor de plaats waar je vliegt, gelden altijd algemene regels voor het vliegen met drones.

Op deze drone No Fly Zone kaart kan je zien welke gebieden voor drones verboden of beperkt toegankelijk zijn. Wil je met je drone vliegen in een gebied waar vliegtuigen laag vliegen? Dat mag alleen als er iemand met je meekijkt. Die persoon kan je waarschuwen voor aankomende vliegtuigen. Je moet altijd voorrang geven aan vliegtuigen of andere luchtvaartuigen.

Moet ik mijn drone verzekeren?

Vlieg je voor je hobby of vrije tijd met een drone? Dan is een verzekering niet verplicht, maar wel belangrijk. Niet alle WA-verzekeringen dekken schade die met een drone is toegebracht. Omdat het schadebedrag snel kan oplopen, is het verstandig om na te gaan hoe dit zit met jouw WA-verzekering. Er zijn speciale drone-verzekeringen verkrijgbaar.

Moet ik mijn drone registreren?

Vlieg je als hobby met een drone? Dan hoef je de drone niet te registreren. Het mag wel. Registratie kan helpen wanneer je je drone kwijtraakt.

Straffen bij onrechtmatig gebruik drone

Houd je je niet aan de regels? Dan kan je een boete krijgen. Dit kan bijvoorbeeld een geldboete zijn. Het is ook mogelijk dat je drone in beslag wordt genomen. Mensen die vaker de fout in gaan, kunnen een gevangenisstraf krijgen.


 

Regels voor zakelijk gebruik drone

Mag ik een drone inzetten voor zakelijk gebruik?

Je mag alleen beroepsmatig vliegen met een drone als je een vergunning hebt. Je kunt deze vergunning aanvragen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Wanneer gelden de regels voor zakelijk gebruik?

Er is sprake van zakelijk gebruik, als je met de drone geld wilt verdienen. Denk aan videoproductiebedrijven die luchtopnames maken. Het kan ook zijn dat je een drone nodig hebt voor jouw bedrijfsvoering. Dit geldt bijvoorbeeld voor inspectiebedrijven die moeilijk bereikbare plekken willen bekijken. Ook dan is er sprake van zakelijk gebruik.

Welke vergunning heb ik nodig voor mijn drone?

Er zijn verschillende vergunningen voor drones. Er zijn vergunningen voor:

 • Het bedrijf dat de drone gaat inzetten: RPAS Operator Certificate (ROC).
 • De piloot die de drone bestuurt: Vliegbrevet.
 • De drone zelf.
 • Bewijs van luchtwaardigheid en Bewijs van Inschrijving in het Luchtvaartregister.

Welke vergunning(en) je nodig hebt, hangt af van jouw situatie.

 • Ben je piloot, met een eigen drone? En gebruik je de drone voor je eigen bedrijf? Dan heb je een ROC, een vliegbrevet en een bewijs van luchtvaardigheid nodig.
 • Huur je als bedrijf een piloot en een drone in? Dan hoef je alleen een ROC voor zakelijke drones aan te vragen. De piloot moet voor zijn vliegbrevet zorgen. En de eigenaar van de drone zorgt voor het bewijs van luchtvaardigheid.

Op de site van de ILT staan formulieren om een dronevergunning aan te vragen.

Moet ik mijn drone verzekeren?

Voor een zakelijke drone moet je een aansprakelijkheidsverzekering hebben. Deze verzekering dekt schade die je toebrengt aan derden. Dit kan letselschade zijn, zoals medische kosten. Maar ook materiële schade, zoals schade aan voertuigen of gebouwen van anderen.

Moet ik mijn drone registreren?

Vlieg je beroepsmatig met een drone? Dan heb je een vergunning nodig. Hiervoor moet je de drone registreren in het luchtvaartregister.

Straffen bij onrechtmatig gebruik drone

Houd je je niet aan de regels? Dan kan je een boete krijgen. Dit kan bijvoorbeeld een geldboete zijn. Het is ook mogelijk dat je drone in beslag wordt genomen. Mensen die vaker de fout in gaan, kunnen een gevangenisstraf krijgen.

DroneKiezer.nl
Vergelijk
 • Totaal (0)
Vergelijk
0