Vliegtijd, Accu & Oplaadtijd

Drones met lange vliegtijd

De vliegtijd van een drone is wellicht één van de belangrijkste dingen waar je op moet letten bij het kopen van een drone. De vliegtijd is de tijd die je hebt om met je drone te vliegen op één acculading. Bij de meeste drone shops wordt bij de dronespecificaties de minimale en maximale vliegduur op één accu in minuten aangegeven. Neem de maximale vliegduur altijd met een korreltje zout, want deze is gebaseerd op het vliegen bij de meest optimale omstandigheden.

Bij een drone hangt de vliegtijd, naast de accu capaciteit, namelijk van nog een aantal factoren af. Zo zijn de weersomstandigheden erg belangrijk. Bij veel wind moeten de motors harder werken en zal de drone meer energie verbruiken. De motors moeten ook harder werken wanneer er meer gewicht aan de drone is bevestigd, door gewicht van een camera, gimbal of zwaardere accu. Indien je veel stunts met de drone doet zal dat uiteraard ook merkbaar zijn in de maximale vliegtijd.

Hieronder vind je een overzicht van drones met lange vliegtijd.

Tips & tricks om de vliegtijd van je drone te verlengen

  1. Vlieg buiten niet als het hard waait of regent. De accu gaat dan veel sneller leeg. Daarnaast bevorderen zulke weersomstandigheden ook niet de vliegprestaties van je drone.
  2. Vervang de propellers van je toestel. Start altijd met de grootte die de fabrikant meelevert en begin daarna met experimenteren. Als je bijvoorbeeld geen camera op je drone gebruikt is een kleinere propeller geschikt om de batterijduur te verlengen.
  3. Start met het opladen van de batterij enkele uren voordat je gaat vliegen. Als je dit al een paar dagen van tevoren doet, gaat je batterij minder lang mee tijdens de vlucht.
  4. Koop eventueel een betere en krachtigere accu voor je drone. De meegeleverde accu is in de meeste gevallen niet van de beste kwaliteit.
  5. Koop een reserve accu en zorg dat deze volledig is opgeladen voor je vlucht. Zo verdubbel je de vliegtijd en het plezier.

Drone accu

Een belangrijk onderdeel van een drone is de accu of batterij. Het is het belangrijk een goede en juiste accu te gebruiken. Accu’s zijn er in verschillende afmetingen en waardes. De meest gebruikte accu’s voor drones zijn LiPo (Lithium-ion-Polymer) accu’s. Deze accu’s staan er om bekend dat ze een groot vermogen hebben per gewicht en snel opladen, maar ook om hun gevaar wanneer ze niet goed behandeld worden. LiPo accu’s hebben een hoge capaciteit voor hun (relatief lage) gewicht en zijn hierdoor uitermate geschikt om te gebruiken voor drones.

drone-accu-batterij

Accu oplaadtijd

Veel mensen vergeten te kijken naar de oplaadtijd van de meegeleverde accu en kopen een drone alleen op basis van de prijs en vliegtijd. Sommige drones kunnen misschien wel twintig minuten in de lucht blijven maar moeten daarna een paar uur lang worden opgeladen. Het is  dus verstandig om ook naar de capaciteit en type accu te kijken bij het kopen van een drone. Het is eveneens handig om een reserve accu te kopen en mee te nemen zodat je de vliegtijd aanzienlijk kan verlengen.

drone-batterij-oplader

DroneKiezer.nl