Importkosten Drone Uit China: Alles Wat Je Moet Weten

Een drone kopen in China brengt verschillende voordelen met zich mee. Natuurlijk is het grootste voordeel dat je stukken voordeliger uit bent. Nederlandse webwinkels vragen al gauw tot honderden euro’s voor een drone. In China ben je bijna in alle gevallen voordeliger uit. Ook is het assortiment van de webwinkels in China stukken groter. Waar je in Nederland een keuze hebt met een beperkt aantal drones en accessoires zal je merken dat het aanbod bij de Chinese concurrenten een stuk groter is. Maar hoe zit het eigenlijk met importkosten? Wanneer moet je wel of geen importkosten betalen? En hoe kan je de importkosten vergoed krijgen? Hieronder geven we antwoord op al deze vragen.


 

Importkosten: Invoerrechten & BTW

Het importeren van producten, zoals drones uit China (een land buiten de Europese Unie) naar Nederland of Belgie kan mogelijke importkosten met zich meebrengen. Eventuele verzendkosten zijn dus niet de enige kosten waar je rekening mee moet houden. Importkosten (ook bekend als douanerechten) zijn kosten die te maken hebben met de import van goederen uit het buitenland waar een waarde beperking op zit. Importkosten bestaan uit invoerrechten en BTW. Onderstaande informatie geldt voor zowel Nederlandse als Belgische consumenten.

 • Tot €22,- worden er geen invoerrechten en BTW gerekend.
 • Vanaf €22,- tot €150,- vrij van invoerrechten maar met BTW.
 • Vanaf € 150,- betaal je altijd invoerrechten en BTW.

Het standaard invoerrechten percentage voor drones bedraagt 4,7% (TARIC 8525 80). Het BTW percentage bedraagt 21%. Dit geldt voor Nederland en Belgie. De douane opent steekproefsgewijs pakketten om de inhoud en waarde te controleren. Het kan voorkomen dat je een drone bestelt boven de €22 en dat deze door de douane toch niet wordt gecontroleerd. Dit is meestal het geval bij wat kleinere pakketjes, met name mini drones of kleinere drones.


 

Inklaringskosten

Naast invoerrechten en BTW is het mogelijk dat inklaringskosten in rekening worden gebracht. Inklaringskosten zijn de kosten die het post- of koeriersbedrijf rekent voor het afhandelen van de inklaring van geïmporteerde goederen. Deze kosten bestaan onder andere uit de douaneaangifte van de goederen, het voorschieten van de verschuldigde douanerechten, BTW en andere heffingen, opslagkosten en de administratieve afhandeling. In principe betaal je altijd inklaringskosten bij een bestelbedrag boven de €22. Per postbedrijf verschilt de hoogte van dit bedrag. De meeste postbedrijven hanteren een bedrag tussen de €10 (DHL) en €13 (PostNL). Voor EMS-zendingen hanteert PostNL €17,50 aan inklaringskosten.


 

Hoe betaal je invoerrechten, BTW & inklaringskosten?

De bezorger int het totaalbedrag van invoerrechten, BTW en inklaringskosten aan de deur. De eerste twee posten draagt het postbedrijf af aan de Belastingdienst, de inklaringskosten zijn voor het postbedrijf zelf. Kun je niet meteen afrekenen, dan neemt de bezorger het pakket weer mee. In dat geval kan je er voor kiezen om het pakket op een ander moment aan te laten bieden of om het pakket bij een dichtsbijzijnde afhaalpunt op te halen.


 

Kan je bezwaar maken?

Ja dat kan. Ben je het niet eens met de belastingen die je moet betalen over de bestelling? De Belastingdienst raadt aan om in dat geval contact op te nemen met het koeriersbedrijf, omdat zij de douane-aangifte hebben afgehandeld. De pakketvervoerder kan een bezwaarschrift of een verzoek om terugbetaling indienen.

Het is ook mogelijk om zelf bezwaar aan te tekenen, maar daarvoor is wel een schriftelijke machtiging van het koeriersbedrijf nodig. Een bezwaarschrift moet binnen 6 weken na ontvangst van de douanerekening binnen zijn bij de douane.


 

Kan je importkosten vergoed krijgen?

Ja dat kan. Heb je via DroneKiezer.nl een drone of drone accessoire besteld bij Gearbest.com via de verzendmethoden Priority Line (EU Express) of via een Fast warehouse (Europese warenhuis) en wordt je pakket door de douane eruit gepikt waardoor je importkosten moet betalen? Geen probleem, wij betalen de importkosten (invoerrechten en BTW) gewoon aan je terug. Hierdoor profiteer je van extreem lage prijzen zonder het risico dat je achteraf voor een vervelende kostenpost komt te staan.

Wat moet je doen?

 • Stap 1 Maak eerst een account aan bij Gearbest en zorg ervoor dat je ingelogd bent bij Gearbest voordat je drone via ons koopt. Als je al een Gearbest account hebt, log dan s.v.p. eerst in.
 • Stap 2 De drone dien je via DroneKiezer te bestellen door bij de gewenste drone op de “Kopen” knop te klikken waardoor je automatisch wordt doorgeleid naar de juiste productpagina op Gearbest (zie hieronder). Bezoek tijdens het bestelproces s.v.p. geen andere websites. Wij checken achteraf of de drone via ons is gekocht.
 • Stap 3 Indien je bij Gearbest bij een HK (Hong Kong) of CN (China) Warehouse bestelt, kies dan voor de verzendmethode Priority Line (EU Express) – zie afbeelding hieronder. Voor andere verzendmethoden (voor aankopen via een CN of HK warenhuis) geldt deze regeling niet. Let er even op dat niet alle producten op Gearbest.com in aanmerking komen voor de Priority Line (EU Express) verzendmethode. Deze regeling geldt ook voor alle bestellingen die worden gedaan bij een Fast-xx Warehouse (Europese warenhuis). Als je een product koopt via een Fast-xx warehouse dan maakt de verzendmethode niet uit. Je krijgt dan bij alle aangeboden verzendmethoden de importkosten vergoed.

 

 • Stap 4 Stuur ons direct na de bestelling de e-mail door die je van Gearbest ontvangt met daarin de orderbevestiging naar  De verstrekte persoonlijke gegevens behandelen we strikt conform ons privacy beleid.

Wat zijn de voorwaarden?

 • Eventuele importkosten betaal je eerst zelf. Je krijgt de kosten (invoerrechten en BTW), na het aanleveren van bewijs, binnen 3 werkdagen vergoed op je rekening.
 • Je dient middels een afschrift (digitaal of ingescand) aan te tonen dat je importkosten hebt betaald.
 • Deze regeling geldt voor alle drones en drone accessoires die bij Gearbest worden gekocht. Het is niet relevant of een product wel of niet is afgeprijsd. Het maakt ook niet uit vanaf welke warehouse het pakket wordt verstuurd (bijv. China, HK) zolang de Priority Line verzendmethode beschikbaar is.
 • Wil je een ander product (behalve drones of drone accessoires) bij Gearbest bestellen met teruggaaf van importkosten? Stuur ons een bericht en geef aan om welk product het gaat (link). 

 

Gearbest besteltips (tip!)

Ga je een drone of iets anders bestellen bij Gearbest? Lees dan ook eens onze Gearbest besteltips. Hierin beantwoorden we de meest gestelde vragen over het bestellen van producten bij Gearbest en geven we handig tips waar je op moet letten.

DroneKiezer.nl
Login / Registreren is tijdelijk uitgeschakeld
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0