Importkosten Drone Uit China FAQ

Een drone kopen in China brengt verschillende voordelen met zich mee. Natuurlijk is het grootste voordeel dat je stukken voordeliger uit bent. Nederlandse webwinkels vragen al gauw tot honderden euro’s voor een drone. In China ben je bijna in alle gevallen voordeliger uit. Ook is het assortiment van de webwinkels in China stukken groter. Waar je in Nederland een keuze hebt met een beperkt aantal drones en accessoires zal je merken dat het aanbod bij de Chinese concurrenten een stuk groter is. Maar hoe zit het eigenlijk met importkosten? Wanneer moet je wel of geen importkosten betalen? Hieronder geven we antwoord op al deze vragen.


 

Importkosten: Invoerrechten & BTW

Het importeren van producten, zoals drones uit China (een land buiten de Europese Unie) naar Nederland of Belgie kan mogelijke importkosten met zich meebrengen. Eventuele verzendkosten zijn dus niet de enige kosten waar je rekening mee moet houden. Importkosten (ook bekend als douanerechten) zijn kosten die te maken hebben met de import van goederen uit het buitenland waar een waarde beperking op zit. Importkosten bestaan uit invoerrechten en BTW. Onderstaande informatie geldt voor zowel Nederlandse als Belgische consumenten.

  • Tot €22,- worden er geen invoerrechten en BTW gerekend.
  • Vanaf €22,- tot €150,- vrij van invoerrechten maar met BTW.
  • Vanaf € 150,- betaal je altijd invoerrechten en BTW.

Het standaard invoerrechten percentage voor drones bedraagt 4,7% (TARIC 8525 80). Het BTW percentage bedraagt 21%. Dit geldt voor Nederland en Belgie. De douane opent steekproefsgewijs pakketten om de inhoud en waarde te controleren. Het kan voorkomen dat je een drone bestelt boven de €22 en dat deze door de douane toch niet wordt gecontroleerd. Dit is meestal het geval bij wat kleinere pakketjes, met name mini drones of kleinere drones.


 

Inklaringskosten

Naast invoerrechten en BTW is het mogelijk dat inklaringskosten in rekening worden gebracht. Inklaringskosten zijn de kosten die het post- of koeriersbedrijf rekent voor het afhandelen van de inklaring van geïmporteerde goederen. Deze kosten bestaan onder andere uit de douaneaangifte van de goederen, het voorschieten van de verschuldigde douanerechten, BTW en andere heffingen, opslagkosten en de administratieve afhandeling. In principe betaal je altijd inklaringskosten bij een bestelbedrag boven de €22. Per postbedrijf verschilt de hoogte van dit bedrag. De meeste postbedrijven hanteren een bedrag tussen de €10 (DHL) en €13 (PostNL). Voor EMS-zendingen hanteert PostNL €17,50 aan inklaringskosten.


 

Hoe betaal je invoerrechten, BTW & inklaringskosten?

De bezorger int het totaalbedrag van invoerrechten, BTW en inklaringskosten aan de deur. De eerste twee posten draagt het postbedrijf af aan de Belastingdienst, de inklaringskosten zijn voor het postbedrijf zelf. Kun je niet meteen afrekenen, dan neemt de bezorger het pakket weer mee. In dat geval kan je er voor kiezen om het pakket op een ander moment aan te laten bieden of om het pakket bij een dichtsbijzijnde afhaalpunt op te halen.


 

Kan je bezwaar maken?

Ja dat kan. Ben je het niet eens met de belastingen die je moet betalen over de bestelling? De Belastingdienst raadt aan om in dat geval contact op te nemen met het koeriersbedrijf, omdat zij de douane-aangifte hebben afgehandeld. De pakketvervoerder kan een bezwaarschrift of een verzoek om terugbetaling indienen.

Het is ook mogelijk om zelf bezwaar aan te tekenen, maar daarvoor is wel een schriftelijke machtiging van het koeriersbedrijf nodig. Een bezwaarschrift moet binnen 6 weken na ontvangst van de douanerekening binnen zijn bij de douane.

DroneKiezer.nl
Logo
Vergelijk
  • Totaal (0)
Vergelijk
0
Shopping cart