Importkosten drone uit China

Drone bestellen bij een Chinese webshop

Ga je een drone kopen bij een drone shop uit China zoals Banggood, GearBest , AliExpress, Tmart of DealeXtreme? Bereken dan vooraf wat de totaalprijs van je bestelling wordt, inclusief eventueel bijkomende kosten, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Het importeren van producten, zoals drones uit China (een land buiten de Europese Unie) naar Nederland of Belgie brengt mogelijke importkosten met zich mee. Eventuele verzendkosten zijn dus niet de enige kosten waar je rekening mee moet houden. Importkosten (ook bekend als douanerechten) zijn kosten die te maken hebben met de import van goederen uit het buitenland waar een waarde beperking op zit. Importkosten bestaan uit invoerrechten en BTW. Buiten de drone importkosten om kan je nog te maken krijgen met inklaringskosten. Onderstaande informatie geldt voor zowel Nederlandse als Belgische consumenten.

Invoerrechten & BTW betalen

  • Tot €22,- worden er geen invoerrechten en BTW gerekend.
  • Vanaf €22,- tot €150,- vrij van invoerrechten maar met BTW.
  • Vanaf € 150,- betaal je altijd invoerrechten en BTW.

Wat kost het?

Het standaard invoerrechten percentage voor drones bedraagt 4,2% (TARIC 8525 80). Het BTW percentage bedraagt 21%. Dit geldt voor Nederland en Belgie. De douane opent steekproefsgewijs pakketten om de inhoud en waarde te controleren. Het kan voorkomen dat je een drone bestelt boven de €22 en dat deze door de douane toch niet wordt gecontroleerd. Dit is meestal het geval bij wat kleinere pakketjes, met name mini drones of kleinere drones.

Tarieven Nederlandse en Belgische douane

Inklaringskosten betalen

Naast invoerrechten en BTW is het mogelijk dat inklaringskosten in rekening worden gebracht. Inklaringskosten zijn de kosten die het post- of koeriersbedrijf rekent voor het afhandelen van de inklaring van geïmporteerde goederen. Deze kosten bestaan onder andere uit de douaneaangifte van de goederen, het voorschieten van de verschuldigde douanerechten, BTW en andere heffingen, opslagkosten en de administratieve afhandeling. In principe betaal je altijd inklaringskosten bij een bestelbedrag boven de €22 (zie tabel hieronder).

Wat kost het?

Per postbedrijf verschilt de hoogte van dit bedrag. De meeste postbedrijven hanteren een bedrag tussen de €10 (DHL) en €13 (PostNL). Voor EMS-zendingen hanteert PostNL €17,50 aan inklaringskosten.

Voorbeeld berekeningen importkosten drone
Prijs is niet meer dan €22
Prijs ligt tussen €22 en €150
Prijs bedraagt €150 of meer
Prijs drone €21 €100 €200
Verzendkosten €0 €10 €10
Invoerrechten (4,2%) dk-no dk-no €8,82
BTW (21%) dk-no €23,10 €45,95
Inklaringskosten dk-no €13,00 €13,00
Totaalprijs €21 €136,10 €277,77

Tip: Een handige site om de bijkomende kosten te berekenen is invoercalculator.nl. Houd er wel rekening mee dat ook deze site slechts een indicatie geeft.

Hoe betaal je invoerrechten, BTW & inklaringskosten?

De bezorger int het totaalbedrag van invoerrechten, BTW en inklaringskosten aan de deur. De eerste twee posten draagt het postbedrijf af aan de Belastingdienst, de inklaringskosten zijn voor het postbedrijf zelf. Kun je niet meteen afrekenen, dan neemt de bezorger het pakket weer mee. In dat geval kan je er voor kiezen om het pakket op een ander moment aan te laten bieden of om het pakket bij een dichtsbijzijnde afhaalpunt op te halen.

Niet eens met de kosten? Dien een bezwaar in

Ben je het niet eens met de belastingen die je moet betalen over de bestelling? De Belastingdienst raadt aan om in dat geval contact op te nemen met het koeriersbedrijf, omdat zij de douane-aangifte hebben afgehandeld. De pakketvervoerder kan een bezwaarschrift of een verzoek om terugbetaling indienen.

Het is ook mogelijk om zelf bezwaar aan te tekenen, maar daarvoor is wel een schriftelijke machtiging van het koeriersbedrijf nodig. Een bezwaarschrift moet binnen 6 weken na ontvangst van de douanerekening binnen zijn bij de douane.

Update november 2016: Banggood.com heeft aangegeven dat er vanaf heden voor bestellingen met de verzendmethode Priority Direct Mail geen douanekosten meer hoeven te worden betaald. Dit betekent dat invoerkosten (4,2%) en BTW (21%) niet meer van toepassing zijn indien de verzendmethode Priority Direct Mail (PDM) beschikbaar is. Lees meer hierover in ons blog artikel.

DroneKiezer.nl