Importkosten drone uit China

Update: DroneKiezer betaalt je importkosten terug!

Heb je via DroneKiezer.nl een drone of drone accessoire besteld bij Gearbest.com via de verzendmethode Priority Line en wordt je pakketje alsnog door de douane eruit gepikt waardoor je toch importkosten moet betalen? Geen probleem, DroneKiezer betaalt je de importkosten gewoon terug! Hierdoor profiteer je van extreem lage prijzen zonder het risico dat je achteraf voor een vervelende kostenpost komt te staan.

Wat zijn de voorwaarden?

  • De drone dient via DroneKiezer te zijn besteld bij Gearbest. Zorg ervoor dat je op DroneKiezer bij de gewenste drone op de “Kopen” knop klikt waardoor je automatisch wordt doorgeleid naar de juiste productpagina op Gearbest (zie hieronder).

 

  • Bij Gearbest dien je als verzendmethode Priority Line te kiezen (zie hieronder). Let er even op dat niet alle producten op Gearbest.com in aanmerking komen voor de Priority Line verzendmethode.

  • Je moet middels een afschrift (digitaal of ingescand) aan kunnen tonen dat je invoerrechten en BTW hebt betaald.

Wat moet je doen?

  • Stuur ons een bericht met als onderwerp “Gearbest invoerrechten” voordat je de aankoop doet bij Gearbest. Aankopen zonder melding vooraf komen niet in aanmerking voor teruggave van importkosten (na het bericht s.v.p. aankoop binnen 3 uur voltooien).
  • Geef in het bericht aan om welke drone(s) of drone accessoires(s) het gaat.
  • Deze regeling geldt voor alle drones en drone accessoires die bij Gearbest worden gekocht. Het is niet relevant of een product wel of niet is afgeprijsd.

Drone bestellen bij een Chinese webshop

Ga je een drone kopen bij een drone shop uit China zoals Banggood, GearBest, AliExpress of DealeXtreme? Bereken dan vooraf wat de totaalprijs van je bestelling wordt, inclusief eventueel bijkomende kosten, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Het importeren van producten, zoals drones uit China (een land buiten de Europese Unie) naar Nederland of Belgie brengt mogelijke importkosten met zich mee. Eventuele verzendkosten zijn dus niet de enige kosten waar je rekening mee moet houden. Importkosten (ook bekend als douanerechten) zijn kosten die te maken hebben met de import van goederen uit het buitenland waar een waarde beperking op zit. Importkosten bestaan uit invoerrechten en BTW. Buiten de drone importkosten om kan je nog te maken krijgen met inklaringskosten. Onderstaande informatie geldt voor zowel Nederlandse als Belgische consumenten.

Invoerrechten & BTW betalen

  • Tot €22,- worden er geen invoerrechten en BTW gerekend.
  • Vanaf €22,- tot €150,- vrij van invoerrechten maar met BTW.
  • Vanaf € 150,- betaal je altijd invoerrechten en BTW.

Wat kost het?

Het standaard invoerrechten percentage voor drones bedraagt 4,2% (TARIC 8525 80). Het BTW percentage bedraagt 21%. Dit geldt voor Nederland en Belgie. De douane opent steekproefsgewijs pakketten om de inhoud en waarde te controleren. Het kan voorkomen dat je een drone bestelt boven de €22 en dat deze door de douane toch niet wordt gecontroleerd. Dit is meestal het geval bij wat kleinere pakketjes, met name mini drones of kleinere drones.

Tarieven Nederlandse en Belgische douane

Inklaringskosten betalen

Naast invoerrechten en BTW is het mogelijk dat inklaringskosten in rekening worden gebracht. Inklaringskosten zijn de kosten die het post- of koeriersbedrijf rekent voor het afhandelen van de inklaring van geïmporteerde goederen. Deze kosten bestaan onder andere uit de douaneaangifte van de goederen, het voorschieten van de verschuldigde douanerechten, BTW en andere heffingen, opslagkosten en de administratieve afhandeling. In principe betaal je altijd inklaringskosten bij een bestelbedrag boven de €22 (zie tabel hieronder).

Wat kost het?

Per postbedrijf verschilt de hoogte van dit bedrag. De meeste postbedrijven hanteren een bedrag tussen de €10 (DHL) en €13 (PostNL). Voor EMS-zendingen hanteert PostNL €17,50 aan inklaringskosten.

Voorbeeld berekeningen importkosten drone
Prijs is niet meer dan €22
Prijs ligt tussen €22 en €150
Prijs bedraagt €150 of meer
Prijs drone €21 €100 €200
Verzendkosten €0 €10 €10
Invoerrechten (4,2%) dk-no dk-no €8,82
BTW (21%) dk-no €23,10 €45,95
Inklaringskosten dk-no €13,00 €13,00
Totaalprijs €21 €136,10 €277,77

Tip: Een handige site om de bijkomende kosten te berekenen is invoercalculator.nl. Houd er wel rekening mee dat ook deze site slechts een indicatie geeft.

Hoe betaal je invoerrechten, BTW & inklaringskosten?

De bezorger int het totaalbedrag van invoerrechten, BTW en inklaringskosten aan de deur. De eerste twee posten draagt het postbedrijf af aan de Belastingdienst, de inklaringskosten zijn voor het postbedrijf zelf. Kun je niet meteen afrekenen, dan neemt de bezorger het pakket weer mee. In dat geval kan je er voor kiezen om het pakket op een ander moment aan te laten bieden of om het pakket bij een dichtsbijzijnde afhaalpunt op te halen.

Niet eens met de kosten? Dien een bezwaar in

Ben je het niet eens met de belastingen die je moet betalen over de bestelling? De Belastingdienst raadt aan om in dat geval contact op te nemen met het koeriersbedrijf, omdat zij de douane-aangifte hebben afgehandeld. De pakketvervoerder kan een bezwaarschrift of een verzoek om terugbetaling indienen.

Het is ook mogelijk om zelf bezwaar aan te tekenen, maar daarvoor is wel een schriftelijke machtiging van het koeriersbedrijf nodig. Een bezwaarschrift moet binnen 6 weken na ontvangst van de douanerekening binnen zijn bij de douane.

Update: geen importkosten meer bij Banggood en Gearbest

Banggood.com heeft aangegeven dat er vanaf heden voor bestellingen met de verzendmethode Priority Direct Mail geen douanekosten meer hoeven te worden betaald. Dit betekent dat invoerkosten (4,2%) en BTW (21%) niet meer van toepassing zijn indien de verzendmethode Priority Direct Mail beschikbaar is. Dit geldt ook voor bestellingen bij Gearbest.com indien de verzendmethode Priority Line beschikbaar is. Bijkomend voordeel van deze 2 verzendmethoden is dat het bestelde product ook nog eens een stuk sneller wordt geleverd. Lees meer hierover in ons blog artikel. 

Opmerking: let er even op dat pakketjes steeksproefsgewijs door de douane kunnen worden gecontroleerd en dat invoerkosten en BTW alsnog van toepassing kunnen zijn. De ‘Priority Direct Mail’ en ‘Priortiy Line’ verzendmethoden verkleinen deze kans aanzienlijk. 

 

 Zowel bij Banggood.com als bij Gearbest.com kan betaald worden met iDeal.

DroneKiezer.nl