Drone woordenboek

Wat betekenen allerlei drone afkortingen?

Om de juiste drone te kopen die past bij jouw behoeften en budget is het noodzakelijk om te weten wat allerlei basis drone termen oftewel drone definities betekenen. Deze drone termen worden door de meeste drone shops veelvuldig gebruikt en deze kom je dus vaak tegen. Het is dan al snel vervelend als je van de helft van de afkortingen niet weet wat ze betekenen.

Hieronder worden een aantal veel voorkomende drone termen uitgelegd. Zo ben je meteen een stuk wijzer en kan je beter een keuze maken bij de aanschaf van je (eerste) drone.

Zodra je een zender (controller) gaat kopen, moet je je afvragen of je Mode 1 of Mode 2 wilt gaan vliegen. Bij de meeste ready to fly (RTF) drones krijg je bij aankoop de keuze voor een mode 1 of mode 2 controller. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen mode 1 en mode 2 bij een drone en hoe herken je het? De gemakkelijkste manier om dit te herkennen of om te onthouden is dat bij Mode 1 het gas (throttle) op de rechterstick zit. Bij Mode 2 zit het gas op de linkerstick. Mode 2 vliegen komt wereldwijd vaker voor dan Mode 1 vliegen en voelt voor de meeste drone vliegers het meest natuurlijk aan.

drone-mode-1-mode-2-dronekiezer

Geef gas tot de gewenste hoogte en laat dan de stick los; de quadcopter blijft op die hoogte zweven. Door de Altitude hold mode zal de drone vanzelf zijn hoogte blijven behouden. Hierdoor hoef je niet telkens met de sticks te corrigeren en blijft de drone veel stabieler in de lucht. Het voordeel hiervan is dat je alle ruimte en tijd hebt voor het maken van foto’s en video’s.

Altitude-hold-mode

Eén van de meest handige functies die een drone kan hebben, is een automatische terugkeerfunctie. Er zijn meerdere benamingen voor deze functie maar de meest gangbare zijn ‘One key return‘, ‘Return to Home‘ (RTH) of ‘Failsafe‘. Deze functie kan je inschakelen met één druk op de knop waardoor de drone terugkeert naar zijn startpunt. Deze functie is bedoeld voor situaties waarbij het contact tussen de controller en de drone verloren gaat. Dit kan gebeuren als de drone buiten het bereik van de zender vliegt, het signaal verstoord raakt of als er technisch iets niet in orde is met de drone. Bij sommige drones is het mogelijk om een maximale afstand in te stellen. Als de drone verder weg is als de maximale ingestelde afstand activeert de drone zelfstandig de Return to home functie. Mocht je ooit bang zijn de quadcopter uit het zicht te verliezen en kwijt te raken, dan heb je deze functie altijd achter de hand.

return-to-home-dronekiezer

Wanneer je hoog in de lucht vliegt komt het nog wel eens voor dat je niet precies meer weet wat de voorkant van de drone is. Dit is belangrijk om te onthouden omdat, wanneer jij met je controller naar rechts richt, de drone ook naar rechts vliegt. Wanneer je dus niet meer weet wat de voor- en achterkant van de drone is, en je wilt naar rechts, dan kan het voorkomen dat de drone naar links gaat en je de besturing verliest. Om dit te voorkomen is er de headless mode. De ‘headless mode’ (ook bekend als CF mode – Care Free modus) kan worden ingeschakeld met een druk op de knop. Met de headless mode geactiveerd, gaat je drone naar rechts wanneer jij met je controller naar rechts richt, ongeacht de voor- of achterkant van de drone. Duw je de stick op de controller naar achter dan gaat de drone, ongeacht de voor- of achterkant, ook naar achter.

De meest voorkomende drone termen zijn RTF, BNF en ARF. Deze afkortingen worden gebruikt om de verschillende drone kits (drone uitvoeringen) van elkaar te onderscheiden. Afhankelijk van de kit kan de prijs nogal verschillen, dus goed opletten welke drone kit je aanschaft.

RTF – Ready To Fly

Als je een beginner bent met drone vliegen dan is een RTF kit de beste keuze. RTF staat voor Ready To Fly wat inhoudt dat de drone helemaal kant en klaar wordt geleverd en dat je de drone letterlijk out of the box direct kunt gebruiken (mits je eerst de meegeleverde accu oplaadt). De meeste drone shops bieden standaard een RTF kit aan. Let er wel even op dat bij een RTF kit meestal een zender (controller) wordt geleverd die voldoet aan alle eisen om ermee te vliegen maar in veel gevallen niet alle opties heeft van een professionele zender. Dit is vooral het geval bij de wat goedkopere drones onder de 100 euro. Voor een beginner zal dit niet zo veel uitmaken maar een ervaren drone vlieger zal in de meeste gevallen geen genoegen nemen met de meegeleverde zender. Als je dus van plan bent om je hobby naar een wat hoger niveau te tillen dan is het aan te bevelen om een BNF kit te kopen, en deze compleet te maken met een professionele zender zoals van Futuba of Spektrum.

BNF – Bind N Fly

Voor een ervaren drone vlieger zal een BNF kit, oftewel een Bind ’n Fly kit de beste optie zijn. Deze kit wordt zo goed als compleet geleverd. Een aantal onderdelen zoals de zender (controller), accu en oplader worden echter niet geleverd bij deze kit. Als een echte drone liefhebber heb je deze onderdelen allang in huis en is het onnodig om een RTF kit aan te schaffen. Het enige wat je bij een BNF kit hoeft te doen is je eigen batterijen/accu (let op dat je wel de juiste accu neemt) in de drone te stoppen en de zender te ‘binden’ (verbinden) met je drone en je bent klaar om te gaan! Een BNF kit is dus een stuk voordeliger dan een RTF kit.

ARF – Almost Ready to Fly

De meest goedkope drone kit die je aan kunt schaffen is een ARF kit. Zoals de naam al zegt is deze kit niet compleet. Je zult nog een aantal onderdelen (servo’s, elektronica, motoren, oplader etc.) toe moeten voegen voordat je er uberhaupt mee kunt vliegen. Deze kit is alleen aan te bevelen voor ervaren drone vliegers die verstand hebben over de werking van drones en onderdelen en ook nog eens twee rechter handen hebben.

FPV staat voor First Person View (ook bekend als Live View). FPV vliegen betekent dat een kleine camera met een zender op de drone is bevestigd. Deze zender streamt de beelden, die de drone maakt, live naar een scherm, bijvoorbeeld naar je smartphone, tablet of speciale FPV bril. Zo zie je tijdens het vliegen precies wat jouw drone ook ‘ziet’. Dit geeft je echt het gevoel dat je zelf in de drone zit. Meer info over FPV, waaronder WiFi FPV, 5.8GHz FPV en FPV vliegen lees je in onze uitgebreide FPV guide.

Syma-X5SW-FPV-vliegen

DroneKiezer.nl