Drone regelgeving

Welke drone wet- en regelgeving geldt in Nederland?

Drones worden steeds populairder, je hebt ze tegenwoordig in allerlei soorten en maten en in elke prijsklasse vind je wel een geschikte drone. Maar wat zijn nu eigenlijk de regels waar je je aan dient te houden als je met een drone vliegt? In dit artikel leggen we je de officiële wetgeving uit zodra je een drone voor privé of zakelijke doeleinden wilt besturen.

Wat zijn drones?

Volgens de Nederlandse Wet vallen drones onder zogenaamde modelvliegtuigen. De definitie van een drone wordt volgens deze regelgeving beschreven als een (onbemand) modelvliegtuig dat op afstand wordt bedient en niet meer weegt dan 25 kilo. Een drone waar je recreatief mee vliegt mag niet zwaarder zijn dan 25 kilo. Dit gaat binnenkort veranderen. Dan geldt mogelijk een maximumgewicht van 4 kilo voor particulier gebruik.

Wat zijn de drone regels?

Er zijn verschillende regels voor het privé en zakelijk gebruik van drones. Hieronder volgen de richtlijnen die je dient aan te houden als je als consument een drone bestuurt.

  • Vlieg altijd met een veilige afstand tussen gebouwen en mensen.
  • Je mag niet hoger dan 120 meter vliegen, zowel boven de grond als boven water.
  • Een particuliere drone mag niet zwaarder zijn dan 25 kg (Let op: dit wordt binnenkort 4 kg).
  • Zodra je een ander luchtvaartuig ziet, dien je de drone direct te laten landen.
  • Je moet de drone altijd met het blote oog kunnen zien.
  • Je mag niet in het donker vliegen met een drone.
  • Check altijd of je WA-verzekering ook schade dekt die met een drone kan veroorzaken.
  • Binnen een straal van 3 kilometer van een vliegveld mag je geen drone besturen.
  • Check de meest recente No-Fly Zones voor drones (zie kaart hieronder).

Privacy en Drones

Voor privé gebruik is het officieel toegestaan om (privé) foto’s te maken met je drone, dit valt onder recreatief gebruik. Je moet je wel houden aan de Nederlandse privacywetgeving.

Mag ik een drone ook zakelijk gebruiken?

Ja dag mag, maar zodra je een drone beroepsmatig gebruikt, bijvoorbeeld om geld te verdienen, dan gelden er regels voor zakelijk gebruik. Hiervoor moet je een vergunning aanvragen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. Daarnaast moet je als zakelijke gebruiker een certificaat hebben dat je beroepsmatig een drone kunt besturen. Dit zogenaamde operator certificate krijg je als je als drone piloot beschikt over een geldig brevet, een bewijs van luchtwaardigheid en een goedgekeurd operations manual.

DroneKiezer.nl