De ultieme FPV guide

JJRC-H8D-FPV-guide-2

Wat is FPV vliegen?

Je zal vast wel een idee hebben wat FPV ongeveer betekent, maar het kan nooit kwaad om het concept even kort toe te lichten. FPV vliegen, oftewel First Person View vliegen betekent dat een kleine camera met een zender op de drone is bevestigd. Deze zender streamt de beelden, die de drone maakt, live (real-time) naar een scherm, bijvoorbeeld naar je smartphone, tablet of speciale FPV bril. Zo zie je tijdens het vliegen precies wat jouw drone ook ‘ziet’.  Dit geeft je echt het gevoel dat je zelf in de drone zit.

Doordat FPV drones de laatste tijd een stuk goedkoper zijn geworden is de populariteit enorm gegroeid. Drone fabrikanten spelen hierop in en daarom is er momenteel een ruime keus aan FPV drones in verschillende prijsklassen. Een FPV drone kun je al kopen voor onder de €100. Hieronder is een overzicht van de beste FPV drones per budget opgenomen. 

back to menu ↑

Is FPV vliegen moeilijk?

Nee, zelfs voor beginnende drone bestuurders is FPV vliegen eenvoudiger te leren dan ‘normaal’ drone vliegen. Dit komt omdat wanneer je hoog in de lucht vliegt het nog wel eens voorkomt dat je niet precies meer ziet wat de voorkant of achterkant van de drone is. Wanneer je niet goed ziet wat de voor- of achterkant van de drone is, en je wilt naar rechts, dan kan het voorkomen dat de drone naar links gaat en je de controle over de drone verliest.

Bij FPV vliegen daarentegen verandert het perspectief niet, je zit als het ware in de drone. Dus als je met de stick naar links stuurt, dan zal de drone ook naar links vliegen ongeacht of deze met de voorkant of achterkant naar je toe staat. Hiermee wordt de verwarring weggenomen die beginnende drone bestuurders hebben. In de meeste gevallen ervaren piloten die het normale drone vliegen onder de knie hebben het FPV vliegen als een stuk gemakkelijker.

back to menu ↑

Welke typen FPV zijn er?

Er zijn 3 (hoofd)typen FPV technologie:

  • 2.4GHz analoog FPV
  • 2.4GHz digitaal (WiFi FPV)
  • 5.8GHz FPV

Hiernaast zijn er nog een aantal andere frequenties maar die zijn niet relevant voor FPV drone vliegen. Iedere type heeft zo zijn voor- en nadelen, zie hieronder.

back to menu ↑

2.4GHz Analoog FPV

Van de 3 typen is 2.4GHz analoog FPV de minst populaire. En daar is ook een goede reden voor. De video verbinding tussen de FPV camera op de drone en de ontvanger is niet van de hoogste kwaliteit. Hierdoor ontstaat er (letterlijk) veel ruis. Op het beeldscherm vertaalt dat zich in storingen, ruis en flikkerende beelden.

back to menu ↑

2.4GHz Digitaal (WiFi FPV)

WiFi FPV is veruit de meest populaire manier om FPV vliegen betaalbaar te houden. Bijna iedere FPV drone voor onder de €100 maakt gebruik van WiFi FPV. En dat is niet zonder reden. Dit komt doordat de WiFi FPV zender (die verbonden is met de camera van de drone) relatief goedkoop is. Het enige wat je nodig hebt om de live beelden terug te zien is een beeldscherm, zoals je smartphone of tablet. Via een speciale app die je gratis kunt downloaden (Android en iOS) kan je de drone koppelen aan je smartphone of tablet en je bent meteen klaar om FPV te vliegen. Dit betekent dat WiFi niet alleen goedkoop is om te produceren maar vervolgens ook vrij gemakkelijk door iedereen te gebruiken is aangezien bijna iedereen een smartphone of tablet heeft.

Syma-X5SW-FPV-vliegenEr zijn echter ook een aantal (kleine) nadelen. Het bereik van WiFi FPV is een stuk minder dan 5.8GHz en er kunnen geringe storingen (ruis op beeldscherm) ontstaan door de vele WiFi netwerken om ons heen. Het grootste nadeel is nog wel dat er een beetje vertraging (‘lag’) ontstaat tussen hetgeen wat de drone ‘ziet’ en hetgeen dat jij op het scherm ziet. Hiermee is WiFi FPV niet geschikt voor professioneel gebruik zoals bijvoorbeeld bij drone racing waar bij hoge snelheden iedere miliseconde meetelt. Bij normaal FPV vliegen zal je hier echter niet zoveel van merken. Alles afgewogen blijft WiFi FPV de beste keuze als eerste ervaring met FPV vliegen.

back to menu ↑

5.8GHz FPV

Kijk, dit lijkt er al meer op. 5.8GHz is de voorkeursfrequentie van drone hobbyisten en professionals. Dit komt doordat 5.8GHz een groot bereik heeft een hoge bandbreedte, wat het minder gevoelig maakt voor storingen. Als een stelregel geldt eigenlijk hoe hoger de frequentie hoe lager het bereik en des te beter de beeldkwaliteit. In de praktijk blijkt echter dat je met 5.8GHz een fors bereik hebt (aantal kilometers in open veld), dus dat zit wel goed.

Fatshark-Dominator-V3-FPV-guideHet nadeel met de 5.8GHz variant is vooral op financieel vlak. Je hebt namelijk extra hardware nodig om hiervan gebruik te maken. Hierbij gaat het om een FPV scherm die je op je controller kunt aansluiten of een speciale FPV bril, zoals de Fat Shark Dominator. Gelukkig brengen steeds meer fabrikanten kant en klare FPV drones uit waarbij er al een FPV scherm in de prijs/pakket inbegrepen is.

back to menu ↑

Conclusie: 2.4GHz analoog vs WiFi FPV vs 5.8GHz

We hebben geprobeerd om zo kort mogelijk uit te leggen wat FPV inhoudt en hoe FPV vliegen werkt. In het kort resumerend is de conclusie:

Geschikt:
  • 2.4GHZ digitaal (WiFi FPV): Nieuwe technologie. Goed betaalbaar en populair, maar heeft last van geringe vertraging in het beeld.
  • 5.8GHz FPV: De beste optie van de drie. Wordt gebruikt door hobbyisten en professionals.

Niet geschikt:
  • 2.4GHz analoog FPV: Verouderde technologie, nauwelijks nog in gebruik.

back to menu ↑

Bij welke webshops kan je een FPV bril kopen?

Ben je na het lezen van deze gids enthousiast geworden en wil je ook FPV vliegen? Bekijk dan ons volledig aanbod aan FPV drones en bekijk hieronder bij welke webshops je een FPV bril kan kopen (directe link naar FPV bril pagina):

DroneKiezer.nl